Produsul alimentar uscat de tip snack este ready-to-eat and on-the-go și are rol în susținerea sănătății sistemului digestiv și promovarea stării de bine, adresându-se unui segment mare de populație activă.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția este de a obține un produs alimentar uscat de tip snack ready-to-eat și on-the-go care:
- să valorifice plante subapreciate (lupin și cânepă) prin extracția proteinelor pentru a obținerea unor hidrolizate bogate în peptide bioactive care pot fi adăugate în formule alimentare în scopul creșterii valorii lor nutritive și funcționale;
- să susțină microflora intestinală prin intermediul oligozaharidelor pectice;
- să asigure o stabilitate microbiologică crescută datorită valorilor scăzute ale activității apei.
Procedeul constă în următoarele etape:
- prepararea unei baze crocante prin amestecarea fulgilor de cereale mojarați până la o dimensiune de 4mm, oligozaharidelor pectice, hidrolizatului proteic de lupin sau hidrolizatului proteic de cânepă, carob sau cacao;
- omogenizarea, prepararea unui liant vâscos din pastă de curmale, sirop de malț, ulei de palmier, lecitină, miere, eventual cu arome;
- omogenizarea și adăugarea sub agitare continuă a bazei crocante peste liantul vâscos;
- omogenizarea amestecului până la o valoare a activității apei mai mică de 0.7;
- formarea unor batoane de 50g care se ambalează pentru consum ca atare.
Produs alimentar uscat de tip snack și procedeu de obținere. Autori: Diana Georgiana Pasarin, Camelia Rovinaru, Andra-Ionela Ghizdareanu, Cristian Costel Dulgheru. Cere de brevet de invenție publicată în BOPI 9/2023: A/00159/25.03.2022