Utilizare
Prezenta invenţie se refera la un procedeu inovativ de tratare a fluxurilor reziduale din industria lactatelor prin cultivare in regim mixotrof a tulpinii microalgale Nannochloris sp., mai exact prin reducerea încărcăturii organice a zerului generat ca produs secundar la fabricarea de brânzeturi.
Problema Abordată
Prezenta invenţie are ca obiect descrierea unui procedeu prin care se realizează valorificarea conţinutului de lactoza din zerul obtinut in urma producţiei de brânzeturi, prin utilizarea acestuia la prepararea mediului nutrient pentru creşterea microalgelor, astfel înlocuind nutrientii specifici adaugati ca săruri anorganice pentru dezvoltarea microalgelor.
Descrierea Tehnologiei
Procedeul, conform invenţiei, constă în cultivarea în regim mixotrof a tulpinii microalgale Nannochloris sp., utilizând 2,5…10 g/L lactoză din zer obţinut ca flux secundar la fabricarea de brânzeturi, ca sursă de carbon organic şi barbotare de aer îmbogăţit cu 7% CO2 ca sursă de carbon anorganic, într-un fotobioreactor prevăzut cu sursă de iluminare reglabilă, termostatare şi sistem de barbotare gaz, în cicluri alternative de 12 h iluminare naturală/artificială şi 12 h întuneric, la temperatura de 28 ± 1°C, cu adaosul unui volum de zer corespunzător unei concentraţii de 2,5…10g/L lactoză, raportată la volumul total de mediu nutrient, după 7 zile de cultivare rezultând o reducere de 99…100 % a conţinutului de lactoză, de până la 96% a consumului chimic de oxigen, de până la 91% a conţinutului de azot, respectiv, 70% a conţinutului de fosfor şi o creştere a cantităţii de biomasă microalgală de până la 138%.
Informații suplimentare sunt disponibile via https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/085035489/publication/RO137238A2?q=RO137238
Avantaje / Oportunități
Avantajele prezentului procedeu :
Se realizează tratarea zerului, un flux secundar de provenienţa agro-industriala, prin reducerea, in 7 zile de cultivare a microalgelor, cu peste 99% a conţinutului de lactoza, cu peste 96% a consumului chimic de oxigen. Conţinutul de azot este redus in proporţie de peste 91 %, iar cel de fosfor cu pana la 70%.
Tulpina utilizata pentru procesul descris in prezenta invenţie, 424-1 de Nannochloris sp., prezintă marele avantaj de a se dezvolta intr-un ritm mai rapid decât alte tulpini microalgale, astfel timpul necesar cultivării biomasei microalgale, implicit timpul necesar consumului de contaminanţi din mediul de cultivare, este redus la jumătate (7 zile fata de 14).
Proprietate Intelectuală
PROCEDEU DE TRATARE A FLUXURILOR REZIDUALE DIN INDUSTRIA LACTATELOR PRIN CULTIVARE ÎN REGIM MIXOTROF A TULPINII MICROALGALE NANNOCHLORIS SP.
Brevet de invenție acordat de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci OSIM: RO137238A2 / 30.01.2023
Autori: PAULENCO Anca; GĂLAN Ana Maria; VINTILĂ Alin Cristian Nicolae; VLAICU Alexandru; VELEA Sanda;