Dezvoltare prin inovare!
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie – ICECHIM
Formular De Contact:
Spumele ceramice cu conținut de noroi roșu permit realizarea unei purificări a apelor reziduale cu încărcare organică mare, cum sunt apele de la abatoare, procesul având la bază procesele de coagulare realizate de oxizii conținuți de nămolul roșu, în special oxidul de fier, cu avantajul unei activități catalitice ridicate ca rezultat al unei distribuții corespunzătoare a centrilor activi în urma producerii spumelor.
Brevetul identifică o soluție rentabilă și nepoluantă la o problemă de actualitate, aceea a poluării mediului cu nămol roșu, un deșeu al industriei aluminiului, care, fiind produs în cantități ridicate, ocupă suprafețe mari de teren. Problema devine cu atât mai gravă cu cât acesta conține sodă caustică. Din acest motiv, brevetul își propune reciclarea acestui deșeu prin valorificarea oxizilor de fier conținuți în nămolul roșu, care sunt bine cunoscuți pentru activitatea catalitică și pentru capacitatea de a realiza procese de coagulare a unor poluanți din apă. Astfel, invenția capătă importanță prin realizarea depoluării pe două căi, și anume, reciclarea noroiului roșu și dezvoltarea de mijloace viabile de tratare a apelor.
Spumele ceramice dezvoltate conform invenției nu necesită o instalație complicată de laborator, și, astfel, nu implică cheltuieli mari. Omogenizarea amestecului precursor se realizează într-un pahar Berzelius, fiind necesară doar o agitare magnetică, etapa finală a obținerii propriu-zise presupunând o calcinare la temperaturi relativ scăzute, de până la 400 °C. Etapele procesului de realizare a spumelor ceramice pe bază de noroi roșu sunt următoarele:
− Asigurarea unei distribuții omogene a noroiului roșu, prin dispersare, utilizând o soluție de poliacrilat de amoniu;
− Adăugarea în mediul de reacție sub formă de soluții apoase, sub agitare, a compușilor precursori pentru hidrogelurile precursoare, ce înglobează noroiul;
− Uscare;
− Obținerea propriu-zisă a spumelor ceramice prin calcinare.
Obținerea spumelor ceramice cu conținut de noroi roșu, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
• Reducerea cantității de deșeuri periculoase prin reciclare;
• Obținerea spumelor ceramice vizate fără aparatură complicată;
• Beneficii economice, materia primă principală fiind un deșeu;
• Porozitate și alte proprietăți finale controlate prin condițiile de preparare
PROCEDEU DE PREPARARE A SPUMELOR CERAMICE PE BAZĂ DE NOROI ROȘU. Autori: A. Sârbu, T. Sandu, A. Zaharia, S. Apostol, R. Zăvoianu, E. L. Mara, L. Sârbu, F. Bacalum, R. Birjega, S. Vizireanu, A. G. Olaru, D. Cosașu, T. Velea, I. A. Grădinaru, A. L. Radu, M. Florea, B. E. Cojocaru, V. Draguț, T. V. Iordache, A. M. Florea. Brevet de invenție acordat OSIM: RO 131328 B1/2019
Formular De Contact: