Utilizare
Prezenta invenţie se referă la un hidrolizat de drojdie, care este obţinut printr-un procedeu de hidroliză enzimatică în două trepte cu amestecuri de enzime exogene, aplicat pe drojdie epuizată de la fabricarea berii, ca şi la procedeu de utilizare a acestui hidrolizat pentru obţinerea unor aditivi alimentari, potenţiatori de gust, şi a unor aditivi furajeri, adsorbenţi de micotoxine şi cu efect de limitare a dezvoltării enteropatogenilor.
Problema Abordată
Problema tehnică pe care o rezolvă invenţia este de a dezvolta un procedeu prin care să se obţină un hidrolizat de drojdie epuizată, subprodus de la fabricarea berii, în care compuşii amari să rămână fixaţi pe componentele pereţilor celulari, fără a mai afecta caracteristicile organoleptice ale extractului de drojdie.
Descrierea Tehnologiei
Procedeul, conform invenţiei, constă în etapele de: normalizarea la o concentraţie de 15…20% substanţă uscată a drojdiei de bere, corectarea pH la 5,5, dezaerarea suspensiei de drojdie, tratarea cu un amestec de enzime care conţine endo- şi exo (1,3)-β-D-glucanază şi endo-chitinază, lizarea celulară prin omogenizare la înaltă presiune şi hidroliza enzimatică prin tratare cu endo- şi exo-proteaze şi glutaminază, din care rezultă un hidrolizat de drojdie care este prelucrat în continuare pentru obţinerea unor produşi aditivi, alimentari, potenţiatori de gust şi de aromă, respectiv, furajeri.
Informații suplimentare sunt disponibile via https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/077441208/publication/RO135137A0?q=RO135137
Avantaje / Oportunități
Invenţia prezintă următoarele avantaje:
✓Reducerea cantităţii de compuşi amari care sunt detaşaţi de pereţii celulari de drojdie în timpul procesului de liză celulară prin omogenizare la presiune pentru că liza celulară se face la o presiune mai redusă datorită fragilizării pereţilor celulari ca urmare a tratamentului combinat cu endo- şi exo (1 ,3)-beta-D-glucanaze şi endo-chitinază;
✓ Menţinerea nivelului de glutation redus, care este ridicat în drojdia de fermentaţie, datorită operării într-o atmosferă cu conţinut redus de oxigen;
✓Creşterea cantităţii de peptide umami formate în timpul hidrolizei datorită creşterii conţinutului de peptide cu resturi glutamil, formate ca urmare a tratamentului cu peptidglutaminază;
✓ Formarea de peptide reacţionate Maillard datorită uscării pe valţ un timp mai îndelungat şi la o temperatură mai ridicată;
✓ Fixarea pe pereţii celulari a componentelor anti-microbiene din hamei, favorizată de formarea unor situsuri suplimentare de adsorbţie ca urmare a eliberării mano(oligo)zaharidelor din manoproteine.
Proprietate Intelectuală
HIDROLIZAT DE DROJDIE EPUIZATĂ DE LA FABRICAREA BERII, PROCEDEU DE UTILIZARE A ACESTUIA ŞI PRODUSE REZULTATE
Brevet de invenție acordat de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci OSIM: RO135137A0 / 30.08.2021
Autori: OANCEA Florin; CONSTANTINESCU-ARUXANDEI Diana; BĂRBIERU Otilia Gabriela; TRITEAN NAOMI.