Utilizare
Prezenta invenţie se referă la hidrogeluri bactericide cu reţea interpenetrată pe bază de chitosan cu aplicabilitate în tratarea apelor uzate şi la un procedeu de obţinere al acestora, în scopul obţinerii de hidrogeluri pe bază de chitosan.
Problema Abordată
Problema tehnică pe care o rezolvă invenţia constă în obţinerea de hidrogeluri bactericide, adecvate pentru utilizarea acestora în aplicaţii de tratarea apelor, acestea fiind rezultatul combinării proprietăţilor antibacteriene conferite de soluţia monomerului clorură de vinii benzii trimetilamoniu (VBTAC) în apă şi a biocompatibilităţii ridicate oferite de chitosanul solubilizat într-un amestec de apă-acid acetic, performanţa structurii interpenetrate, rezultate prin polimerizarea monomerului vinilic, fiind îmbunătăţită cu ajutorul agentului de reticulare N,N’-metilenbisacrilamidă (MBA) şi a iniţiatorului acid 4,4’-azobis-4-cianovaleric (ACVA).
Descrierea Tehnologiei
Procedeul, conform invenţiei, constă în polimerizarea radicalică, iniţiată cu acid 4,4`-azobis-4-cianovaleric (ACVA) a monomerului, clorură de vinil benzil trimetilamoniu (VBTAC), şi a agentului de reticulare, N, N`-metilenbisacrilamidă (MBA) în prezenţa chitosanului, rezultând xerogeluri, care, puse în contact cu ape reziduale, reduc cu 70…80% concentraţia de bacterii coliforme şi reducerea cu 60…70% a concentraţiei de bacterii Clostridium perfringens, precum şi recuperarea hidrogelurilor bacericide fără pierderi ale produsului finit.
Informații suplimentare sunt disponibile via https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/086469613/publication/RO137445A2?q=RO137445
Avantaje / Oportunități
Invenţia prezintă următoarele avantaje:
1. Hidrogelurile cu structură interpenetrată prezintă un efect bactericid în cazul contactului cu ape reziduale cu conţinut ridicat de bacterii datorită prezenţei monomerului VBTAC cu proprietăţi antibacteriene.
2. Se aplică proceduri simple de preparare a hidrogelurilor cu reţea interpenetrată nefiind necesară utilizarea unor surse de radiaţii.
3. Sinteza hidrogelurilor se realizează fără a implica degajarea de compuşi volatili toxici. 4. Nu este necesară o aparatură specială, prepararea soluţiilor fiind realizată doar sub agitare.
4. Se obţin hidrogeluri cu puritate ridicată datorită îndepărtării compuşilor nereacţiona şi prin spălări succesive cuapă distilată.
5. Nu se utilizează solvenţi toxici, aşadar nu sunt prezente probleme deosebite de protecţie a personalului şi a mediului de lucru.
6. Recuperarea hidrogelurilor se realizează fără pierderi ale produsului finit.
7. Se utilizează compuşi biocompatibili şi biodegradabili care nu au un cost ridicat şi care se degradează în timp fără a afecta mediul înconjurător.
8. Procedeul tehnologic de sinteză este simplu, fără multe faze.
Proprietate Intelectuală
HIDROGELURI BACTERICIDE CU REȚEA INTERPENETRATĂ PE BAZĂ DE CHITOSAN ȘI PROCEDEU DE OBȚTINEREA AL ACESTORA
Brevet de invenție acordat de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci OSIM: RO137445/ 30.05.2023
Autori: CHIRIAC Anita-Laura, IORDACHE Tanța-Verona, SÂRBU Andrei, NEBLEA Elena Iulia, MIRON Andreea, GAVRILĂ Ana-Mihaela, ZAHARIA Anamaria, STOICA Elena-Bianca, OLARU Andreea Gabriela, COSAȘU Dan.