Utilizare
Prezenta invenţie se referă la o compoziţie de film bioactiv comestibil, realizat pe baza chitosanului provenit din ciuperci, în special din subproduse de la creşterea ciupercilor, destinat creşterii duratei de păstrare a fructelor.
Problema Abordată
Problema tehnică pe care o rezolvă această invenţie este de a realiza un film bioactiv comestibil, realizat din chitosan provenit din subproduse de la creşterea ciupercilor, care să aibă caracteristici mecanice superioare şi care să inducă eficient sistemele de apărare din plante prin modularea speciilor de reactive de oxigen.
Descrierea Tehnologiei
Compoziţia de film bioactiv este alcătuită din 80 – 84,5 grame chitosan din ciuperci, cu masa moleculară de 260 kDa şi gradul de deacetilare de 15%, 10-15 grame de miere de albine polifloră, cu activitatea apei de sub 50% şi o activitate glucozoxidazică de minim 2 unităţi pe 100 grame, 50-500 mg de extract polifenolic standardizat, cu o activitate antioxidantă exprimată ca putere de reducere a ionilor ferici de cel puţin 66%, şi apă reziduală până la 100 de grame. 1 unitate enzimatică de glucozoxidază este acea cantitate de enzimă care produce 1 micromol de apă oxigenată atunci când acţionează asupra β-D-glucozei cu transformare în D-glucono-δ-lactonă, la 25°C şi pH=7.0.
Informații suplimentare sunt disponibile via https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/076527558/publication/RO135024A2?q=RO135024
Avantaje / Oportunități
Compoziţia de film bioactiv realizată conform invenţiei prezintă următoarele avantaje:
✓ Are proprietăţi mecanice superioare datorită efectului plastifiant al mierii asupra filmului bioactiv de chitosan;
✓ Are un efect antimicrobian superior datorită acţiunii combinate a chitosanului, apei oxigenate formate de glucozoxidaza din miere şi polifenoli; ✓ Are efect de biostimulant pentru plante, datorită noţiunii complementare de modulare a nivelului de radicali liberi, exercitate de chitosan şi polifenoli.
Proprietate Intelectuală
FILM BIOACTIV PENTRU CREŞTEREA DURATEI DE PĂSTRARE A FRUCTELOR
Brevet de invenție acordat de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci OSIM: RO135024A2 / 30.06.2021
Autori: OANCEA Florin; CONSTANTINESCU-ARUXANDEI Diana; BALA Ioana; BĂRBIERU Otilia Gabriela; DIMITRIU Luminiţa; TRITEAN Naomi;