Utilizare
Prezenta invenţie se referă la o compoziţie de extract vegetal sinergie, pe bază de acid ferulic şi/sau acizi hidroxicinamici înrudiţi, resveratrol şi oligozaharide pectice, destinat utilizării pentru realizarea de suplimente nutritive / nutraceutice şi produse cosmetice / cosmeceutice, şi la un procedeu de obţinere a acestei compoziţii.
Problema Abordată
Problema tehnică pe care o rezolvă invenţia este de a obţine o compoziţie de extract vegetal sinergie, pe bază de acid ferulic şi/sau acizi hidroxicinamici înrudiţi, resveratrol şi oligozaharide pectice, printr-un procedeu care să nu implice separarea compuşilor, purificarea lor avansată şi apoi recombinarea lor, dar care să asigure reproductibilitatea activităţii lor.
Descrierea Tehnologiei
Procedeul, conform invenţiei, constă în etapele de: măcinare umedă a materialului vegetal ales dintre pulpă de cătină din care s-a extras uleiul, pulpă de afine sau mure din care s-a extras sucul şi boască de struguri, determinarea activităţii antioxidante de captare a radicalului 2,2-difenil-1-picrililhidrazil (DPPH), faţă de care se dozează un amestec de enzime de extracţie format din pectinază şi feruoil-esterază, ultrasonicare repetată a substratului vegetal cu enzime, urmată de extracţia sub-critică în contra-curent, separarea materialului vegetal de extractul alcoolic şi concentrarea până la 35% substanţă uscată cu recuperarea etanolului, din care rezultă un extract având un conţinut minim de 2,7 g resveratrol, 12,2 g acizi hidroxicinamici totali şi 18,3 g oligozaharide pectice la 100 ml extract etanolic concentrat şi o activitate antioxidantă de captare a radicalului DPPH de cel puţin 3,5 mg echivalent Trolox per g extract.
Avantaje / Oportunități
Prezenta invenţieprezintăurmătoareleavantaje:
✓ Eliberează cantităţi semnificative de acid ferulic / acizi hidroxicinamici din materialul vegetal, şi de oligozaharide pectice, ca urmare a activităţii specifice a amestecului de enzime;
✓ Extrage şi concentrează ingredientele active care acţionează sinergie fără a mai fi nevoie de separarea compuşilor, purificarea lor avansată şi apoi recombinarea lor;
✓ Permite separarea completă şi rapidă a materialului vegetal extras şi a enzimelor folosite pentru extracţie;
Proprietate Intelectuală
EXTRACT VEGETAL SINERGIC ȘI PROCEDEU DE OBȚINERE
Brevet de invenție acordat de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci OSIM: RO135149A0 / 30.08.2021
Autori: OANCEA Florin; CONSTANTINESCU-ARUXANDEI Diana; BALA Ioana; DIMITRIU Luminița;