Utilizare
Prezenta invenţie se referă la o compoziţie sinergică pe bază de miere, la un procedeu de obţinere a acesteia şi la un procedeu de utilizare a respectivei compoziţii pentru obţinerea de produse dermatocosmetice.
Problema Abordată
Problema tehnică pe care o rezolvă invenţia este de a realiza o compoziţie pe bază de miere de diverse origini, inclusiv miere polifloră, care să aibă: (i) activităţi biologice, antioxidantă şi antimicrobiană, reproductibile; (ii) o stabilitate microbiologică crescută şi (iii) o compatibilitate crescută cu bazele grase utilizate pentru realizarea de creme cosmetice.
Descrierea Tehnologiei
Procedeul conform invenţiei implică următoarele etape.
✓Determinarea spectrofotometrică a activităţii antioxidante de captare a radicalului DPPH, 2,2-difenil-1-picrililhidrazil pentru o probă de miere polifloră;
✓Efectuarea unui spectru Raman 532 nm şi stabilirea relaţiilor de proporţionalitate între picul de la 630 cm-1 şi activitatea antioxidantă de captare a radicalului DPPH; ✓ Dizolvarea prin ultrasonicare, timp de 5 min intermitent câte 30 s, la o putere de min 400 W, a 5 grame de acid ferulic şi a 0,2 grame de resveratrol în 100 grame amestec de solvenţi hidrofobi.
✓Aducerea peste 882-902 grame de miere a 80 -100 grame de soluţie uleioasă de polifenoli şi a 18 grame de chitosan, în funcţie de activitatea iniţială antioxidantă de captare a radicalului DPPH a mierii poliflore, de la 2,4 la 2,8 mg echivalent acid ascorbic per 100 grame produs, şi omogenizarea prin ultrasonicare timp de 5 rriin intermitent câte 30 s, la o putere de min 400 W, cu menţinerea temperaturii la 30°C; ✓ Repetarea etapelor de mai sus de câte ori este nevoie pe acelaşi tip de miere, pornind de la efectuarea unui spectru Raman, pentru a efectua un control rapid preventiv, care să permită dozarea polifenolilor dizolvaţi în solvent hidrofob în funcţie de activitatea antioxidantă iniţială a mierii.
Informații suplimentare sunt disponibile via https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/077441209/publication/RO135145A0?q=RO135145
Avantaje / Oportunități
Prezenta invenţie prezintă următoarele avantaje.
✓Creşte activitatea biologică a mierii datorită adăugării unei combinaţii sinergice acid ferulic – resveratrol, a cărei activitate sinergică este amplificată de miere;
✓Creşte reproductibilitatea acestei activităţi biologice datorită dozării combinaţiei sinergice acid ferulic – resveratrol în funcţie de activitatea antioxidantă iniţial existentă în miere;
✓Permite ridicarea rapidă la scară datorită utilizării pentru controlul adaptativ de reglare de tip feedforward a unei metode spectroscopice rapide;
✓Menţine structura mierii, cu aglomerare ridicată de compuşi bioactivi în zonele apoase, pentru că nu diluează mierea cu apă / solvenţi hidrofili şi nu alterează structura ’’buzunarelor de apă” implicate în formarea sistemelor complexe asociate activităţii biologice a mierii;
✓Creşte stabilitatea microbiologică a mierii, datorită activităţii antimicrobiene a chitosanului şi a acidului ferulic şi menţinerii activităţii apei sub valoarea de 0,6;
✓Creşte compatibilitatea compoziţiei rezultate cu bazele grase datorită efectului emulgator al polifenolilor şi al chitosanului;
✓Permite omogenizarea mierii în baze grase la temperaturi mai mici de 35ºC datorită utilizării ca bază grasă a unui amestec eutectic constituit din dodecanol şi acid capric, amestecul eutectic reducând semnificativ temperatura de topire a ingredientelor.
Proprietate Intelectuală
COMPOZIŢIE SINERGICĂ PE BAZĂ DE MIERE, PROCEDEU DE OBŢINERE A ACESTEIA ŞI PROCEDEU DE UTILIZARE PENTRU PRODUSE DERMATOCOSMETICE
Brevet de invenție acordat de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci OSIM: RO135145A0 / 30.08.2021
Autori: CONSTANTINESCU-ARUXANDEI Diana; OANCEA Florin; DIMITRIU Luminiţa; BĂRBIERU Otilia Gabriela; DEŞLIU-AVRAM Mălina; BALA Ioana; TRITEAN Naomi.