Utilizare
Prezenta invenţie se referă la un biostimulant cu acţiune de amorsare echilibrată a răspunsului de apărare din plante, destinată aplicării prin tratament foliar, pentru creşterea rezistenţei plantelor la stresurile biotice şi abiotice şi favorizarea acumulării de compuşi biologic activi în plantele de cultură.
Problema Abordată
Sunt cunoscute diferite tipuri de biostimulanţi pentru plante, ca şi utilizarea acestora pentru creşterea rezistenţei plantelor la stresurile biotice şi abiotice şi favorizarea acumulării de compuşi biologic activi în plantele de cultură. Biostimulanţii pentru plante sunt o nouă categorie de produse utilizate ca inputuri în tehnologiile de cultură a plantelor, care determină: creşterea eficienţei de preluare şi utilizare a nutrienţilor de către plante, mărirea rezistenţei la factorii de stres abiotici şi îmbunătăţirea calităţii recoltei. Interesul crescut pentru biostimulanţi este determinat de faptul că această nouă categorie de inputuri agricole asigură o intensificare sustenabilă a producţiilor agricole. Problema tehnică pe care o rezolvă această invenţie este de a realiza un biostimulant cu acţiune de amorsare echilibrată a răspunsului de apărare din plante, cu aplicare folairă, pe bază de chitosan şi nanosilice.
Descrierea Tehnologiei
Chitosanul are acţiuni multiple asupra plantelor de cultură, inclusiv acţiune de biostimulant pentru plante . Biostimulanţii pentru plante sunt o nouă clasă de produse utilizate ca inputuri în tehnologiile de cultură a plantelor, care determină: creşterea eficienţei de preluare şi utilizare a nutrienţilor de către plante, mărirea rezistenţei la factorii de stres abiotici şi îmbunătăţirea calităţii recoltei (du Jardin, 2015. Scientia Horticulturae, 196, 3-14). Acţiunea de biostimulant pentru plante a chitosanului este datorată şi caracteristicilor sale de elicitor, respectiv de agent de activare a răspunsului de apărare din plante, datorită caracteristicilor de MAMP (microbial associated molecular patterns) – tipar molecular asociat microbilor . Mecanismul acţiunii antimicrobiene şi de elicitare a răspunsului de apărare din plante al chitosanului este prin modularea speciilor reactive de oxigen Penetrabilitatea foliară a chitosanului prin bariera hidrofobă a cuticule foliare este însă redusă, datorită caracterului său de polielectrolit. Autorii au găsit că asocierea chitosanului şi a nanosilicei cu un solvent eutectic pe bază de colină şi 2,3 butandiol favorizează preluarea foliară a chitosanului şi a nanosilicei si stabilizează siliciul. Compoziţia conform invenţiei este alcătuită din: 60-70 grame chitosan extras din ciuperci, cu masa moleculară de 260 kDa şi grad de acetilare 15 %, 12-15 grame nanoparticule de siliciu, 12-20 grame solvent eutectic format din clorură de colină şi 2,3 butandiol, în raport molar de 1 :2, restul până la 100 grame fiind apă reziduală.
Informații suplimentare sunt disponibile via https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/076527562/publication/RO135023A2?q=RO135023
Avantaje / Oportunități
Compoziţia conform invenţiei este alcătuită din: 60-70 grame chitosan extras din ciuperci, cu masa moleculară de 260 kDa şi grad de acetilare 15 %, 12-15 grame nanoparticule de siliciu, 12-20 grame solvent eutectic format din clorură de colină şi 2,3 butandiol, în raport molar de 1 :2, restul până la 100 grame fiind apă reziduală. Această invenţie prezintă următoarele avantaje:
✓ Favorizează penetrarea foliară a siliciului şi a chitosanului datorită efectului de plastifiere a cuticulei exercitat de 2,3 butandiol;
✓ Stabilizează acidul silicic datorită acţiunii colinei;
✓ Sinergizează acţiunea de biostimulant a siliciului solubil şi a chitosanului datorită acţiunii de stimulator de creştere a 2,3 butandiolului.
Proprietate Intelectuală
BIOSTIMULANT CU ACŢIUNE DE ARMOSARE ECHILIBRATĂ A RĂSPUNSULUI DE APĂRARE DIN PLANTE
Brevet de invenție acordat de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci OSIM: RO135023A2/ 30.06.2021
Autori: OANCEA Florin; CONSTANTINESCU – ARUXANDREI Diana; BALA Ioana; BĂRBIERU Otilia Gabriela; DIMITRIU Luminiţa; TRITEAN Naomi;