Dezvoltare prin inovare!
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie – ICECHIM
Formular De Contact:
Biostimulanții sub formă de hidrolizate proteice de la cultivarea unor fungi keratinolitici pe medii ce conțin drept sursă de carbon și energie deșeuri de keratină (lână) sunt utilizați pentru efectele benefice exercitate asupra creșterii plantelor.
Brevetul răspunde unor necesități practice ale unei agriculturi sustenabile și reprezintă o soluție viabilă pentru valorificarea excesului de lână generat de zootehnia românească. Utilizarea unor enzime keratinazice selectate și a proceselor optimizate de hidroliză, dezvoltate prin acest brevet, se definește ca o abordare inovativă prin care se adaugă valoare unor sub‐produse abundente în economia României.
Hidrolizatele proteice sunt amestecuri de polipeptide, oligopeptide și aminoacizi obținute prin hidroliza parțială a unor surse proteice. Hidrolizatele proteice fac parte din categoria biostimulanților, compuși care susțin creșterea și dezvoltarea plantelor, îmbunătățind calitatea și cantitatea recoltelor. O sursă importantă o reprezintă deșeurile de keratină (lâna de oaie, pene de la fermele avicole), care sunt hidrolizate prin acțiunea fungilor keratinolitici. Etapele procesului de tratare a plantelor cu hidrolizate proteice sunt următoarele:
S-a constatat că aplicarea tratamentelor cu hidrolizate proteice provenite de la cultivarea tulpinilor keratinolitice pe medii cu deșeuri keratinice a stimulat semnificativ creșterea și dezvoltarea plantelor.
Avantaje / Oportunități
Proprietate intelectuală
COMPOZIȚIE DE BIOSTIMULANT PENTRU PLANTE PE BAZĂ DE LÂNĂ ȘI PROCEDEU DE OBȚINERE. Autori: Florin Oancea, Mariana Călin (Constantin), Diana Aruxandei Constantinescu, Iuliana Răut, Mihaela Doni, Melania Liliana Arsene, Maria Luiza Jecu. Brevet de invenție acordat OSIM: RO 133240 B1/2021.
Formular De Contact: